Seiffen en de Houtsnijkunst - Het Stadje, de Kerk en het Speelgoedmuseum

 

Het stadje Seiffen ligt in het oostelijk deel van het Ertsgebergte, zo'n 60 km onder Dresden, en is met recht hét kerstdorp van Duitsland, Seiffen is ook een Kuuroord. Het mooie plaatsje is beroemd om de vele kerst tradities en de houtsnijkunst, kijk maar eens naar deze video. Toen de tin en zilvermijnen nog maar weinig opbrachten zochten de families nieuwe manieren om aan de kost te komen. Naast het maken van kant en weven ging men zich toeleggen op het maken van houten speelgoed en kerstversieringen zoals de notenkrakers, de lichtbogen, piramiden en andere figuren. Seiffen is nu het centrum van de houtsnijkunst in het Ertsgebergte.

Geschiedenis van Seiffen
De geschiedenis van Seiffen als speelgoedstadje gaat terug naar 1699 toen Johann Friedrich Hiemann, inwoner van Seiffen, lokaal gemaakt speelgoed meenam naar de markt in Neurenberg, wat destijds een belangrijke rol speelde in Europa. De lage kosten voor levensonderhoud, de economische depressie in het Ertsgebergte en de hoge kwaliteit van het speelgoed zorgen voor lage prijzen waardoor dit gebeid eer concurrerend was met de rest van Europa. Ook de unieke techniek van het band draaien in het Ertsgebergte zorgde voor internationaal succes.

Seiffen als centrum van de houtsnijkunst
Tegenwoordig is Seiffen het centrum van de houtsnijkunst. Hier zijn veel bedrijven en bedrijfjes betrokken bij de productie van de prachtige houten figuren, lichtbogen en piramides. In Seiffen kunt u niet alleen veel houtsnijkunst kopen maar ook kijken hoe het gemaakt wordt. Zo kunt u boven de winkel van Richard Glässer zelfstandig een rondleiding volgen waarbij u op drie etages kunt zien hoe al deze prachtige zaken gemaakt worden.

De Kerk van Seiffen
Met als voorbeeld de Dresdener Frauenkirche heeft Christian Gotthelf Reuther deze bijzondere karakteristieke achthoekige kerk ontworpen. In 1779 opende dit prachtige kerkje voor het eerst zijn deuren. Ondertussen is de kerk van Seiffen (foto rechts) wereldberoemd geworden omdat het model op vele lichtbogen, piramides en andere ornamenten te zien is. Ook de nabijgelegen school en raadhuis worden vaak afgebeeld op lichtbogen en andere ornamenten.

Kerstland
In de kersttijd is het hier extra gezellig, er is een grote kerstmarkt en er zijn vele andere stalletjes met lekkers en lokale houtsnij kunst. Met name tijdens de kerstmarkt kan het hier erg druk zijn, het is daarom zaak vroeg te komen als u met de auto bent anders kan het zoeken naar een parkeerplekje lang duren.

Speelgoedmuseum van Seiffen
In 1953 is dit prachtige museum opgericht en geopend, in eerste instantie als dorpsmuseum. In latere jaren is men de nadruk gaan leggen op het speelgoed wat hier in de regio gemaakt wordt. Na een omvangrijke reconstructie in 1999 is het gegroeid tot een internationaal bekend museum met nog steeds het speelgoed maar ook de kerstversieringen die hier in de regio met de hand gemaakt worden door de vele ambachtslieden.

Museum Entree en Openingstijden
De entree bedraagt €3,50 voor volwassenen, kinderen van 4 tot 16 €1,50. Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 5 uur en is gesloten op 24 en 31 december vanaf 1 uur en op 1 januari tot 12 uur.

Museum Info
Website: www.spielzeugmuseum-seiffen.de
Straat: Hauptstraße 73
Postcode en Plaats: 09548 Seiffen
Telefoon: 037362-8239

Onze Video van Seiffen