Muziekdozen

Prachtige klanken voor de Kerst


De prachtig versierde muziekdoosjes zijn een bijzonderheid in het Ertsgebergte. Al sinds 1800 worden deze rijk versierde doosjes in het Ertsgebergte gemaakt. Oorspronkelijk waren het simpele doosjes die aangedreven werden door een hendel. De figuurtjes op de muziekdoosjes bewogen op muziek gemaakt door een houten mechanisme en klonken heel anders dan de tegenwoordige muziekdozen.

Klik hier voor onze collectie Muziekdoosjes

Het was echter niet voor 1930 dat de echte muziekdozen in de ware zin van het woord ontworpen werden. Aangedreven door delicate gefabriceerde metalen mechanismen konden ze een grote variëteit aan muziek spelen. De speelgoedmakers maakten prachtige miniatuur engelen en andere figuurtjes die vaak motieven van het dorpsleven afbeelden. Met name het kerstverhaal met de geboorte van Christus staat centraal en heeft de makers geïnspireerd.

Op de eerste exemplaren waren vaak de heilige familie te zien, samen met de Drie heilige koningen en in de loop der jaren zijn het aantal motieven alleen maar toegenomen: Denk aan de Kerstman met een slee, spelende kinderen, de Vrouwekerk in Dresden, het kerkje van Seiffen enz.

Het hoogwaardige muziekwerk van de klassieke doosjes komt uit Zwitserland, want zulk een gaaf houten kunstwerk vraagt om een net zo perfectionistisch vervaardigd klankapparaat. De traditie omarmende houtsnijkunstenaars uit het Ertsgebergte zijn echter niet in het verleden blijven staan. Bij de heden ten dage verkrijgbare muziekdozen is er ook de mogelijkheid om steeds nieuwe muziek via bluetooth over te dragen naar de muziekdoos met behulp van een computerprogramma. Ook kunnen hierop afspeel-lijsten gemaakt worden om ze zo passend te maken voor iedere gelegenheid. Dit neemt niet weg, dat er nog steeds veel aandacht wordt geschonken aan de kwaliteit van de klank.

Nieuw in de collectie zijn de afzonderlijke onderdelen van de muziekdoos. De muziekdoos bestaat uit twee delen, het onderste deel waar zich de techniek in bevindt en het daarop draaiende plateau met motief. Dit plateau met motief kan met een simpele greep los genomen worden van het muziekdeel en zo kan er een ander motief op geplaatst worden. Zo hoeft u niet twee maal geld uit te geven voor eenzelfde onderdeel en kunt u toch afwisselen.

Klik hier voor onze collectie Muziekdoosjes