De Lichtboog

Historie uit de mijnbouw


Als je in de kersttijd door het Ertsgebergte en Vogtland rijd wordt je getrakteerd op een prachtig schouwspel, achter bijna ieder raam stralen de lampjes van de lichtbogen je tegemoet. De lichtbogen vertellen ieder hun eigen kerstverhaal uit de rijke traditie van het Ertsgebergte. Deze lichtboog, Schwibbogen genoemd in het Duits, is een houten boog met lichtjes (ondertussen meestal met elektrische lampjes) op een houten plateau waarop een kerstverhaal of ander motief zoals het kerkje Seiffen geplaatst is. De historie van de lichtboog is gebaseerd op tradities van de mijnwerkers.

Zie hier onze prachtige collectie Lichtbogen

Zij waren vrome mensen die hun lot in Gods hand legden in de hoop steeds weer ongedeerd terug te komen uit de diepte van hun mijnen. Sinds de 16e eeuw vierden zij op de dag voor kerstavond een speciale godsdienst (vaak in hun kleedkamer) om de Heer te danken voor het afgelopen jaar. Daarbij hingen zij hun meegenomen mijnwerkers lampen in een halfronde cirkel aan de wand, als symbool voor de ingang van de mijnen. Dit zag er feestelijk uit en leidde uiteindelijk tot het ontstaan van de lichtboog.

Vroeger werden de lichtbogen van metaal en hout gemaakt en de oudste bekende lichtboog stamt uit het jaar 1730 uit het mijnwerk stadje Johanngeorgenstadt.

De lichtboog werd al gauw een representatief cadeau voor de “Bergmeister” (een hoge ambtenaar) en in de families als kostbaar erfstuk doorgegeven aan de volgende generaties. Ook heden ten dage zijn de rijk versierde, kunstzinnige raamdecoraties vaak al lang in bezit van een familie en worden als bijzonder waardevol beschouwd. In onze webwinkel vindt u een uitgebreid assortiment Lichtbogen.