Houtbewerking Technieken in het Ertsgebergte - Draaien, Snijden, Steken en Band-draaien


Handwerk met Traditie
De bijzondere houtbewerking technieken worden in het Ertsgebergte al sinds honderden jaren doorgegeven, al sinds de 17de eeuw. Veel van deze houtbewerking bedrijfjes bevinden zich dan ook al generaties in dezelfde familie. Ondanks het gebruik van moderne technieken blijft het grootste deel van het vervaardigen van de figuren en ornamenten handwerk. Hieronder worden de afzonderlijke houtbewerking technieken beschreven:

Draaien
De belangrijkste handwerktechniek die in het Ertsgebergte gebruikt wordt om de mooie figuren en ornamenten te maken is Draaien. Bij draaien wordt een stuk hout op een as van een draaibank gespannen die vervolgens met hoge snelheid rond draait. Vervolgens zal de ambachtsman met geoefend oog en rustige hand met behulp van een beitel het hout afdraaien zodat het de gewenste vorm krijgt. Uit deze basisvormen worden vervolgens lichamen, armen, benen en andere delen gemaakt die vervolgens samengevoegd worden tot mooie figuren. Hierna krijgen de houten figuren een prachtige beschildering waardoor ze ieder hun eigen charme krijgen.

Houtsnijden
Het houtsnijden heeft in het Ertsgebergte een lange traditie. Al sinds honderden jaren grijpen de bergbewoners en boeren in de bosrijke omgeving naar hout en mes om in hun vrije tijd de alledaagse belevenissen in hout te vereeuwigen. Tegenwoordig zijn er ook nog veel mensen die zich aangesloten hebben bij verenigingen en in hun vrije tijd prachtige hand bewerkte zaken te maken. Het is goed om te weten dat de Notenkrakers, rookmannetjes, engels en bergmannetjes, die de meeste mensen het het Ertsgebergte verbinden, niet worden gesneden maar gedraaid.

Reifendrehen
Uniek voor het Ertsgebergte is de handbewerking techniek is het band-draaien, Reifendrehen op zijn Duits. Dit is een dermate bijzonder iets dat je het met eigen ogen gezien moet hebben. Er wordt een soort band van hout gedraaid met een beitel en die worden dermate in vorm gebracht dat er kleine schijven van de band gehaald kunnen worden, vergelijk het met het afsnijden van een snee brood. Deze schijven hebben de vorm van dieren. Duizenden kleine schapen, geiten, koeien, katten en honden zijn op deze manier gemaakt in de afgelopen honderden haren. Bewerkt en geschilderd veroveren ze al jaren de harten van kinderen.

Houtkrul bomen steken
Een bijzondere techniek in het Ertsgebergte is het "Spanbaumstechen", goed vertaald het maken van houtkrul bomen. Met een bijzonder scherpe beitel worden in een lange houtstaaf heel veel krullen gesneden die vervolgens gedeeltelijk uitgerold en op maat gemaakt worden waarna er een prachtige houtkrul boom ontstaat. Deze houtkrul bomen ziet u terug op lichtbogen, piramiden en talrijke andere ornamenten.